Inredningstips för dig som just flyttat

heminredning

När man just flyttat till en ny bostad vill de flesta se till att göra det nya hemmet personligt i så många avseenden som möjligt. Renovering och ombyggnation i all ära, men inredningen gör förmodligen störst skillnad för minst pengar. Här är några tips och idéer för dig som just flyttat in i en ny villa eller lägenhet. 

Oavsett om du vill lägga till något nytt eller få ordning i oredan när flyttlasset just anlänt kan du lyckas med enkla medel. Att planera sin Inredning kan vara en utmaning, men med rätt grundförutsättningar kan vem som helst förbättra utseendet på sitt hem.

Köket

Många har åsikter när det kommer till inredning av köket – och visst kan du lyssna till andras idéer med ett öppet sinne, men det ska vara du som bestämmer. Du ska ha ett kök som du gillar att vara i och du gör bäst i att lita på dig själv och din egen personliga smak. Håll dig för all del uppdaterad med de senaste trenderna inom köksdesign, titta på andras inredningsidéer och få inspiration från dem, men gå din egen väg.

 

  • En av de mest definierande delarna av köket är bänkarna. Var gärna kreativ när du väljer köksbänkar eftersom det finns många material att välja mellan. Traditional granit är alltid populärt, men material som betong och diverse snygga träslag är alternativa material som både kan vara billigare och göra ditt kök unikt.
  • Belysningen spelar alltid en viktig roll i ett designprojekt, vilket i högsta grad även gäller köket. Det finns många sätt att få in ljus i rummet och det är inte bara själva lamporna; reflekterande golvmaterial kan bidra till att öka det naturliga ljuset i ett rum. Ljusa klinkerplattor är ett exempel på material reflekterande karaktär. Detta typ av golv bidrar till att lysa upp köket i kombination med sparsam belysning.

Barnens rum

Vid utformningen ett barns rum, tänk på allt från barnets perspektiv. Det kan vara lätt att glömma att barn inte kommer att se sitt rum på samma sätt som en vuxen. Fundera t.ex. över i vilken höjd du placerar hyllor m.m. så att de hamnar rätt för ditt barn. Att försöka se saker med barnets ögon är alltid den bästa utgångspunkten.

  • Ett roligt inredningstips är att vara konsekvent med hur du inreder barnrummet. Du kan välja ett övergripande tema där det mesta samspelar för att skapa en mysig miljö.
  • En bra tanke inför inredningsprojekt i barnrum är att utgå ifrån att det ska vara enkelt att hålla ordning. Det är välkänt att yngre barn inte alltid är så noga i det avseendet, så att ha enkel tillgång till förvaringslådor i rummet är synnerligen praktiskt.
  • Barnens rum är ofta husets mindre rum, som man gärna vill ska se större ut. Genom att använda ljusa färger på väggarna kan man bidra till att rummet ser mindre trångt ut. Mörka färger absorberar ljus och kan göra att rummet upplevs som ännu mindre.

Vardagsrum

Frestelsen att införliva trendiga element i din inredning kan vara stor. De kan göra ditt rum känns elegant och modernt, men det får heller inte kollidera med en i övrigt klassisk inredning.

  • Vardagsrum kan ta tid och var en utmaning att inreda, så innan du börjar kan det vara viktigt med planering av projektet så att du har en uppfattning om hur mycket tid du kommer att behöva spendera för att ro projektet i land.
  • Den snabbaste och enklaste inredningstekniken är att måla väggarna – något som kan bli väl så estetiskt tilltalande som tapeter även i vardagsrummet. Då blir det dessutom enklare att fräsha upp nästa gång det är dags att fixa, jämfört med om du tapetserat med en trendkänslig tapet.
  • Om vardagsrummet är litet och har flera användningsområden, se ändå till att använda möbler och dekorativa element som fungerar enkelt och bra tillsammans. I många hus är vardagsrum och matplats ett och samma rum, men olika delar av rummet. Om möjligt, se till att möblerna knyter samman de två utrymmena.