Ska du anlita en flyttfirma? Tänk på det här!

Flyttfirmor råkar ofta ut för klagomål. Det kan handla om ett trasigt piano, undermålig lastning eller att det tog alldeles för lång tid att få jobbet gjort. De flesta har bra erfarenhet av de flyttfirmor de anlitar, men det finns ett och annat som inte lever upp till förväntningarna. Lyckligtvis är det faktiskt ganska lätt att ta reda på om en flyttfirma är pålitlig bara genom att ställa rätt frågor och läsa på lite i förväg. Här är några snabba tips:

När du ringer en liten lokal flyttfirma får du troligen prata med ägaren. Ett potentiellt orosmoment är att han eller hon börjar prata om förskottsbetalning. Det kan vara ett tecken på att företaget har för mycket att göra eller att företaget fått klagomål som innebär att de inte fått betalt. Av naturliga skäl vägrar de flesta kunder att betala när flyttfirman gjort ett undermåligt arbete eller haft sönder något.

Fråga om eventuella extrakostnader – om det pris du fått på offerten är ett fast pris eller om det tillkommer för exempelvis emballage. Packmaterial är den vanligaste källan till dolda kostnader när man flyttar och kan om man har otur utgöra en betydande del av totalkostnaden. Be om specifikationer på hur mycket de kommer att ta betalt för eventuellt material. De flesta flyttföretag är professionella och kommer att specificera allt på den första offerten, men det finns som sagt undantag.

Om du anlitar ett lokalt företag kommer de ofta att skicka ut en besiktningsman till ditt hus för att beräkna arbetsbördan och ge dig en uppskattning. Men tänk på att vissa företag även tar extra betalt med per timme per person, och några tar extra betalt för flyttbilen och drivmedel också, vilket är lätt att ta reda på genom att helt enkelt fråga.

Fråga också om företaget följer branschöverenskommelserna enligt Bohag 2010 – en uppsättning regler som rör företag som erbjuder flyttjänster gentemot konsumenter. Det är naturligtvis ingen garanti för en problemfri flytt, men ger en bra fingervisning om huruvida firman är seriös.

Slutligen: Om du bor på en lite större ort kommer du förmodligen att ha fler alternativ att  ta ställning till. Då är det alltid en bra idé att ta in offerter från samtliga företag som erbjuder de tjänster du behöver hjälp med. Om du ska flytta långa avstånd, eller till och med internationellt, är du vanligtvis begränsad till ett eller några enstaka leverantörer, men även då är det viktigt att kolla upp om företaget är pålitligt. En metod är att kolla omdömen från tidigare kunder, som ofta finns på nätet. Saknas sådana omdömen kan man alltid fråga företaget om referenser.